Startsida Raka Rör: Rostfria Avgassystem

Frågor och svar om Rostfria avgassystem.Hur tillverkas de rostfria avgassystemen?


Våra avgassystem tillverkas av fabriker som har lång erfarenhet av att just tillverka rostfria avgassystem. All plåt och samtliga rör liksom påsvetsade upphängningar är i rostfritt 18/8-stål (SIS2333) alltså samma rostfria kvalitet som du normalt har i dina bestick. Isoleringen i ljuddämparna består utav värmetålig glasfiber.
Rören är i de flesta fallen dornbockade för att ge fina jämna böjar utan radieminskning.
Gavlarna är svetsade på ljuddämparna. Vi har helt gått ifrån falsade gavlar då det visat sig att det inte alltid blir helt tätt i skarven och att även spaltkorrosion efter längre tids användning kan förstöra falsen.


Många andra tillverkare använder AISI 409 som är mycket lättare att bearbeta och klart billigare. Dessutom kräver inte bearbetningen av AISI 409 lika dyrbar verkstadsutrustning. En fabrik som ger sig på tillverkning av rostfria avgassystem måste ha verktyg som är avpassade för det mycket hårdare rostfria materialet SIS2333 annars får de räkna med att verktygen mycket snabbt behöver kasseras.

Se upp! Det finns numera rostfria material i lägre kvalitet t.ex AISI 202 som lätt kan förväxlas med SIS2333 då de också är omagnetiska. Du kanske också har sett högglanspolerade produkter som efter en tid har blivit tämligen rostiga? Det är inte helt ovanligt att importörer beställt produkter från Kina i bättre rostfritt material men erhållit detta sämre material.

Vad är rostfritt material?
AISI 409. Innehåller 11-12% krom. Det är ett ferritiskt rostfritt material som är magnetiskt.
Efterhand bildas ytrost och det ser efterhand tämligen rostigt ut.. Materialet är känsligt för punktkorrosion och är ej lämpligt att använda till mantelytor på rostfria ljuddämpare. Realistisk livslängd på en ljuddämpare helt och hållet i AISI 409 är runt 10 år.

AISI 202 är ungefär likvärdigt med AISI 409 ur korrosionssynpunkt.

AISI 430=SS2320=A2. Innehåller 17% krom och detta material är således mer rostfritt än AISI 409.

18/8=AISI304=SS2333=A3. Ett austenitiskt omagnetiskt rostfritt material. Detta material använder vi. Det är det absolut bästa materialet att bygga rostfria avgassystem av. Hög motståndskraft mot rost och inte speciellt känsligt för sprickbildning. Denna stålkvalité finns i bl.a. diskbänkar och köksredskap. Avgassystem 10-15 år gamla i denna kvalitè ser så gott som nya ut.

AISI 316=SS2343=A4. Kallas för syrafast rostfritt. Ej lämpligt p.g.a. för hög sprödhet.
Många hemmabyggare har fått lära sig detta och därifrån kommer också mycket av ryktet att rostfritt inte rostar sönder men det spricker.

Hur länge håller ett rostfritt avgassystem?
De som är tillverkade i enbart 18/8 (SS2333) bör hålla uppåt 30 år. Tänk på att aldrig kassera ett gammalt rostfritt avgassystem som spruckit. Det är bara att svetsa ihop igen (använd rostfri tråd).

Är allt på avgassystemet rostfritt?
Allt som sitter fast på avgassystemet är alltid rostfritt med ett undantag och det är en del flänsar.
Vanliga plana flänsar är inte i rostfritt men verkar inte hinna rosta sönder. Vi har under alla våra år bara hört talas om ett par fall där flänsen inte hängt med genom åren. Nästan inga tillverkare av rostfria avgassystem ersätter de vanliga plana flänsarna med rostfria. Enbart rostfri tråd används för att svetsa med. (Till vår förvåning har svetsen hållit år in och år ut hos kunder som svetsat ihop sina egna system med vanlig tråd. Kromvandring är en trolig förklaring.)

Vad används som isolering i ljuddämparna?
Det är mycket viktigt att isoleringen är av rätt material. Det rostfria avgassystemet skall ju hålla många gånger ett vanligt och materialet i måste också finnas kvar. Antingen används långfibrig glasfiber eller så används glasfiber i form av en enda tråd. Risken är väldigt liten att isoleringen blåser ut. I en del viras rostfri ull runt det perforerade röret såsom extra skydd..
Vi skulle aldrig tillåta att våra ljuddämpare fylls med basaltull eller liknande. Garantin omfattar även att avgassystemet inte börjar låta illa.

Skiljer sig de rostfria avgassystem från de vanliga i konstruktionen?
Normalt sett ser de likartade ut. Vissa förbättringar förekommer för att t.ex minska risken för sprickbildningar i gavlarna. Vi säljer de rostfria med 6 års garanti och de görs för att hålla bilen ut.

Sotar rostfria avgassystem igen?
Vi har ännu ej mött på det första. Detta är en myt som odlas av dem som försörjer sig på att byta ut ditt avgassystem med jämna mellanrum. Det bildas inga rostflagor inne i ett rostfritt avgassystem kring vilket sotet kan ansamlas.

Spricker rostfria avgassystem?
Självklart måste avgassystemet vara uppbyggt på rätt sätt och svetsat av en yrkeskunnig för att hålla. På slutet av åttiotalet och början av nittiotalet fick många engelska tillverkare problem med gavlarna som de hade i AISI 409. Materialet i sig hade förändrats marginellt från råvaruleverantören med följd att det blev sprödare och mer sprickkänsligt.
Gummiupphängningarna bör ses över årligen så att de är i gott skick. Har några av gummiupphängningarna ramlat av så utsätts avgassystemet för risk till sprickbildning. Generellt kan sägas att risken att avgassystemet spricker är väldigt liten. Garantin omfattar även eventuell sprickbildning.

Rostfria avgassystem bullrar mer?
I normalfallet märker du ingen skillnad. Det finns dock rostfria avgassystem som är tystare än de vanliga och det finns sådana som låter mer. Ett nytt system låter alltid mer än ett gammalt som hunnit få en tunn sotbeläggning inne i rören.

Är det lönt att sätta rostfritt på en gammal bil?
Är det rostfria inte dubbelt så dyrt som det vanliga och du tänker ha bilen såpass länge att du behöver byta ytterligare en gång så vore du mycket oekonomisk om du inte satsade på rostfritt.
Tänk på att ersättningssystemen som du köper original eller på eftermarknaden ofta är av mycket sämre kvalitet än det som originalmonterades.
Även om bilen snart skall skrotas kan det vara fördelaktigt att sätta på rostfritt. Du kan plocka av avgassystemet och sälja det vidare. Det finns också en hel del fall där du kan köpa rostfritt billigare än ett vanligt. Tänk också på att det är ett bra försäljningsargument att ha rostfritt på bilen när du tänker sälja den. Garantin följer bilen.

Är du miljömedveten?
Tillverkning och byte av avgassystem förbrukar såväl energi och råvaror i stor omfattning.
Du kan göra en insats för miljön genom att köpa rostfritt en gång för alla. Du behöver inte heller skämmas över att du tjänar på affären.
Skulle inte kommun, landsting och stat spara stora pengar på att montera rostfritt på sina bilar?
Självklart, massor av miljoner som de kunde använda till vettigare ting än att byta avgassystem med jämna mellanrum. Tro inte att upphandling fungerar rationellt. Det krävs att du hjälper till och talar om att de kan köpa rostfria avgassystem hos Raka Rör till oslagbara priser. Du tror kanske att det räcker att vi upplyser inköpsansvariga men så enkelt är det inte. Det kan vara bekvämare att köpa hemma på orten Försvaret köper upp rostfria avgassystem från annat håll och betalar alldeles för mycket. De har inte ens bett oss lämna offert trots påstötningar. Något är sjukt! Den som kan se till att upphandlingsförordningen följs till punkt och pricka är värd en medalj! Samhället har stora pengar att tjäna på att den fria konkurrensen upprätthålles.

Avgasrör-VolvoV70

Nedan finner du översättningar på orden rostfria avgassystem (avgasrör) och ljuddämpare. Om du vill så kan du söka på internet för att se om du kan finna något rostfritt avgassystem lika bra och billigt någon annanstans.

Rostfria avgassystem (avgasrör)
Ljuddämpare
Stainless steel exhaust systems
Silencer & muffler
Rostfreie Abgasanlagen & Edelstahl Auspuffanlagen
Abgasschalldämpfer
Rustfrie udstødninger (udstødningssystem)
Lyddæmper
Rustfrie eksos system (eksosanlegg)
Eksospotte

(Längst ned på denna sida hittar du översättningar till fler språk!)

Raka Rör samarbetar nära med A-Alt -Avgassystem och du kan få produkter samskickade ifrån oss men glöm ej att nämna detta för båda företagen vid beställning! Raka Rör och A-Alt-Avgassystem erbjuder också följande produkter (se under respektive rubrik).

Raka Rör
A-Alt-Avgassystem Tel. 031-27 25 25
-
-
-

 

Nu också rostfria räcken och glasräcken till låga priser!

Bild nyhet glasräcken och rostfria räcken

Startsida Raka Rör rostfria avgassystem

Språk
-
-
Svenska
rostfritt avgassystem (avgasrör)
ljuddämpare
Albanska
pandryshkshëm marmitë
skapamento
Afrikaans
vlekvrye staal uitlaatstelsel
knaaldemper
Arabiska
الفولاذ المقاوم للصدأ العادم
-
Bulgariska
неръждаема отработените
Шумозаглушител
Estniska
roostevaba väljalaskesüsteem
summuti
Filippinska
hindi kinakalawang na asero tambutso sistema
silencer
Finska
ruostumaton pakoputkisto
äänenvaimennin
Franska
d'échappement en acier inoxydable
silencieux
Grekiska
ανοξείδωτο καυσαερίων
Σιγαστήρας
Hebreiska
אלחלד פליטה
משתיק קול
Hindi
Jang Rodhak Loha Dhavani Rodhak Yantra
-
Holländska
roestvrij uitlaat
geluiddemper
Indonesiska
stainless memperkurus
alat peredam bunyi
Isländska
Ryðfrítt útblásturskerfi
hljóðdeyfirinn
Italienska
di scarico inox
silenziatore
Japanska
ステンレス排気
消音器
Katalanska
d'escapament d'acer inoxidable
silenciador
Kinesiska
不锈钢排气系统
消声器
Koreanska
스테인레스 배기
소음기
Kroatiska
nehrđajući ispušnih
surdina
Lettiska
nerūsējošā izplūdes
klusinātājs
Litauiska
nerūdijančio išmetamųjų
duslintuvas
Polska
nierdzewnej spalin
tłumik
Portugisiska
inoxidável escape
silencioso
Rumänska
inoxidabil de evacuare
ţeavă de eşapament
Ryska
нержавеющей выхлопной
глушитель
Serbiska
нерђајући издувних
сурдина
Slovakiska
nerezové výfukové
tlmič
Slovenska
nerjavno izpušnih
dušilec zvoka
Spanska
de escape de acero inoxidable
silenciador
Thailändska
วิรัชตายอดตายอยาก
ระงับเสียง
Tjeckiska
nerezové výfukové
tlumič
Turkiska
paslanmaz egzos
susturucu
Ukrainska
нержавіючої вихлопної
глушник
Ungerska
rozsdamentes kipufogó
hangtompító
Vietnamesiska
stainless exhaust
silencer